Verhuizen naar een ander land is een sprong in het diepe. Om daar een nieuw thuis te vinden, richten mensen zich vooral op huisvesting, taal en werk/opleiding. Maar welke rol speelt ons innerlijk eigenlijk? Wat doet een verhuizing naar een ander land met jou als mens?

  1. Lastige emoties

Verhuizen start met een afscheid. Niet van één dierbare, maar van een heel netwerk. En niet alleen van mensen, maar ook van je huis, baan en taal. Wat de reden van je verhuizing ook is: dit roept gevoelens van gemis op. Dat is de andere kant van hechting.

Tijd om dit tot je te laten doordringen krijg je nauwelijks. Voor je het weet, sta je alweer in je nieuwe wereld. Hier wacht een totaal andere uitdaging op je: onbekend terrein tegemoet treden. Met gevoelens als onzekerheid en kwetsbaarheid. Dat is de andere kant van buitenstaander zijn.

Verhuizen naar een ander land confronteert je met een lastige tandem aan gevoelens. Het vraagt innerlijke veerkracht deze roller coaster te doorstaan.

  1. Ontwortelen en opnieuw inwortelen

Wij mensen zijn gehecht aan ‘vertrouwd’. Van jongs af aan leren we wat van ons wordt verwacht. Deze inworteling in onze omgeving creëert een thuisgevoel. Ontwortelen en opnieuw inwortelen is een kwetsbaar proces, dat tijd vraagt. 

We zijn hierin aangewezen op anderen. Op mensen, die jou welkom heten en bij wie je een gezicht krijgt. En – andersom – aan wie jij je durft te laten kennen en met wie jij verbondenheid aangaat. Je thuis voelen doe je ten diepste met andere mensen.

Verhuizen naar een ander land spreekt je vermogen aan om vertrouwen te geven, aan jezelf en anderen.

  1. Nieuwe vaardigheden

Waar ter wereld we ook wonen, in de kern zijn we gelijk: we zijn allemaal mens. Tegelijkertijd verschillen we in hoe we hieraan vorm geven. Binnen groepen, die samenleven – dus ook landen – ontstaan altijd onderlinge regels. Die regels geven we mee aan onze kinderen, vaak onuitgesproken en onbewust.

Zo ‘trainen’ verschillende landen verschillende vaardigheden. Je leert bijvoorbeeld je eigen mening te geven of -andersom- op te komen voor je groep. Wil je contact maken in je nieuwe land, dan zul je iets bij moeten leren.

Verhuizen naar een ander land spreekt je vermogen aan je eigen oordeel te overstijgen en je leerbaar op te stellen.

  1. Nieuwe identiteit

De ene persoon roept wat anders in ons op dan een ander. Onze identiteit is niet in beton gegoten, ook niet als we volwassen zijn. In het samenspel met anderen blijven we ons ontwikkelen, levenslang.

Dit speelt ook als je wordt ondergedompeld in de interactie met mensen uit een andere cultuur. Dingen die je waardeert, neem je over. Zo ga je een beetje op hen lijken. Die verbondenheid voelt fijn. De kunst is tegelijkertijd jezelf te blijven.

Verhuizen naar een ander land verandert je. Het doet een appèl op je eigen uniek durven zijn, zodat je niet jezelf verliest in dit proces.

Herken je deze uitdagingen bij jezelf of je ouders die ooit verhuisden? Mocht je hierover willen praten, dan ben je welkom.