Over mij

Tussen culturen

Ik ben Alize Roos, in 1962 geboren in de Verenigde Staten. Leven tussen culturen werd me met de paplepel ingegoten.

Alize_Roos_Echt_Mooij_fotografie-9762.1Ik groeide op te midden van verhalen en foto’s, (onuitgesproken) weemoed en een gevoel van spagaat. Te midden van voorwerpen van herinnering, andere gewoonten, een andere taal waar zomaar naar overgeschakeld werd, een andere inrichting en etensluchten bij mijn grootouders.

Mijn vader was repatriant: hij was 23 jaar toen hij in Nederland kwam uit Nederlands-Indië. Noodgedwongen: Indië was niet meer veilig voor hem als gevolg van het veranderde politieke klimaat. Mijn ouders waren remigrant uit de VS, het land waar ik geboren werd. Deze voelbare lijntjes met ‘daar en toen’ plus mijn geboorte in de VS kleurden mijn jeugd.
Ook groeide ik in ons gezin op tussen twee culturen. Doordat ik me de verschillen tussen die culturen niet bewust was, bracht dat onduidelijkheid en spanning teweeg.

Passie

Hoewel ik er nú blij mee ben, heb ik de nadelen van verbonden zijn met meerdere culturen aan den lijve ondervonden. Ik had een zoektocht nodig om helderheid en innerlijke balans te vinden. Nooit had ik kunnen dromen dat vanuit deze ervaring zich uiteindelijk mijn passie zou ontwikkelen: jou en andere mensen die tussen culturen leven helpen thuis te komen bij zichzelf en daardoor beter te functioneren in hun omgeving.

Mijn achtergrond is breed: een studie Klinische Pedagogiek aan de Universiteit Utrecht en een aantal coachingsopleidingen. Ik hou mezelf scherp door vervolgopleidingen, trainingen en workshops te volgen. Daarnaast neem ik deel aan intervisie en supervisie.

Kernwoorden

Enkele kernwoorden die mij beschrijven: mensenmens, goed analytisch vermogen, betrokken en empathisch, rustig, respectvol, open minded, leergierig.

Repatriant