Ervaringen

Vluchteling

L., vluchteling uit Koerdistan, 13 jaar in Nederland. Doel: weer licht zien.

‘Van tevoren had ik twijfel over hoe ik me zou kunnen uiten. Ik had de klik met Alize. Ze stelde goede vragen, had begrip en acceptatie. Hierdoor durfde ik ook hele moeilijke dingen tegen haar te vertellen. Dit vertellen luchtte me steeds weer op. Ik kreeg hulp en ruimte om mijn verhaal te onderzoeken. De gesprekken werkten voor mij ordenend.

Wonen in een ander land is lastig. Ik wist in Nederland vaak niet wat ik moest doen. Ik werd daardoor passief. Doordat Alize mij hielp naar mijzelf te kijken, kon ik beter met mijzelf omgaan.
Ik kwam steeds verder en wilde daardoor steeds graag bij haar terugkomen. Zij hielp me om een leven in Nederland op te bouwen. Zo kon ik een opleiding doen en stage lopen. De gesprekken met haar ervaarde ik als iets dat ik voor mijzelf deed: aandacht die ik mijzelf gaf en gunde. Ik ben er trots op dat ik dit gedaan heb!’

Remigrant

S., remigrant: 8 jaar Nieuw-Zeeland gewoond, 25 jaar terug in Nederland. Doel: uit innerlijke pijn komen en balans vinden.

‘Ik was geëmigreerd naar Nieuw Zeeland en heb daar 8 jaar gewoond. Toen ik door omstandigheden weer in Nederland kwam, merkte ik dat ik hier niet meer paste: het binnenleven, de mensen, de manier van omgaan met elkaar. Ik had moeite met alle moetens. Het was de hele manier van leven. Daar was het voor mij altijd vakantie: altijd lekker weer, nooit een jas aan hoeven. Ik miste de relaxte manier van leven als bbq’s en potlucks. Ik voelde me niet meer thuis in Nederland, was totaal ontregeld. Na 25 jaar was dat nog steeds zo: het voelde als pijnlijk, schrijnend en als een groot gemis.

Door de gesprekken met Alize is hier verandering in gekomen. Ik heb geleerd anders met mijn gevoelens om te gaan. Het pijnlijke is eraf. Ik kan nu leven met mijn verlangen en ermee omgaan.
Ik kan accepteren dat het hier ook goed is, en voel me relaxter in het leven hier en bij hoe de mensen zijn. Ik voel me ontspannener, blijer, vrijer en kan meer genieten. Ik was verrast om plots te merken dat de pijn over Nieuw Zeeland was verdwenen. Ik kan nu weer verder gaan met mijn leven.’

Immigrant

A., immigrant uit Nicaragua, bicultureel huwelijk, 23 jaar in Nederland. Doel: persoonlijke groei.

‘Alize heeft me geholpen om positief naar mijn in between positie te kijken. Niet eerder heb ik (in counselling of therapie) gesprekken gevoerd met iemand die cultuur als specialisatie heeft. Door haar positieve bijdrage zijn veel angsten en negatieve gedachtepatronen omgezet. De kritiek naar beide culturen verdween. Ik ben milder, waardoor de culturen konden samenvloeien en integreren. Ik ben de spagaat voorbij en leef met beide benen in één land.

Bij Alize heb ik me kunnen openen. Dit ervaar ik als een sterk punt bij haar. Vanuit haar eigen achtergrond kent ze de in between situatie (haar vader komt uit Indonesië). Dit droeg er extra toe bij dat ik mijn kwetsbaarheid kon laten zien. Verder is ze erg gestructureerd, wat ik nuttig en fijn vind. Ze straalde veel rust uit waardoor ik ontspannen kon zijn. Tijdens de coaching hebben we grondig aan verschillende doelen gewerkt. Met behulp hiervan lukte het om een vaste aanstelling te krijgen in mijn vak, terwijl ik ervoor alleen tijdelijke contracten kreeg. Ze hielp me beter aan te sluiten op gevoelsniveau bij mensen. Door kleine successen groeide mijn zelfvertrouwen. Ik ben opener dan ooit om het Nederlands te omarmen. Dit helpt me om verder te aarden in Nederland.’

wonen in buitenland