Transitie in kaart
Interactieve lezing

In Nederland leven steeds meer mensen die van nabij bekend zijn met verhuizing naar een ander land: door hunzelf of een ouder. 

Opbouwen van een nieuw leven wordt vaak vooral gelijkgeschaard met weer meedoen in het nieuwe land. Met een focus op taal, wonen en werk. Maar wat doet een verhuizing met jou als mens en wat vraagt het van je? Welke persoonlijke aanpassingsprocessen gaan vooraf aan werkelijk mee kunnen doen? 

In deze lezing neem ik je mee naar een antwoord op deze vraag. Om dit op een laagdrempelige manier te doen, geef ik je een inkijkje in mijn eigen leven. Ik groeide op bij een Nederlandse moeder en een Indische vader. Ik heb gemerkt hoe lastig dit kan zijn. 

Je gaat naar huis met een aantal eenvoudige beelden (‘kaarten’). Ze helpen je met meer begrip te kijken naar je eigen ervaring.

De volgende zaken komen aan de orde:

  • Migratie in een helder beeld
  • Effecten van migratie op een persoon (1e en 2e generatie)
  • Cultuurverschillen op meerdere niveaus
  • Persoonlijke uitdagingen
  • Overlevingsstrategieën

Je kunt kiezen tussen een aantal varianten van de lezing: open inschrijving of incompany; met of zonder gespreksvragen. 

-
Open inschrijving

Ik bied de mogelijkheid om de lezing bij mij thuis bij te wonen. Hiervoor kan ik je op een lijst met geïnteresseerden zetten. Wanneer er voldoende aanmeldingen zijn, plan ik een datum. Bij voldoende aanmeldingen uit één speciale groep kan ik de lezing exclusief voor die groep geven. Je bent van harte welkom.

Duur lezing: 2 uur

Aantal personen: 6-10

Kosten: €35,- per persoon (excl. btw, incl. koffie/thee en wat lekkers)

In company

Je kunt ervoor kiezen tot uitwisseling met de mensen waarmee jij dit onderwerp wilt delen: familie (1e en 2e generatie), mensen uit je kerk of moskee, mensen met soortgelijke ervaringen, vriendengroep, mensen uit je wijk. Een ander voordeel aan deze variant is dat je het moment zélf kunt bepalen. Spreekt deze variant jou aan? Ik laat me graag uitnodigen.

Duur lezing: 2 uur

Aantal personen: dat is aan jou

Kosten: €350,- (excl. btw en evt. reiskosten buiten Utrecht)

Met gespreksvragen
Deze variant biedt je gespreksvragen. Na elk deel van de lezing ga je hierover in gesprek in groepjes. Op deze manier ga je persoonlijk én gezamenlijk op onderzoek. Spreekt deze variant jou aan? Ik laat me graag uitnodigen.

Duur: in onderling overleg

Locatie en kosten: in onderling overleg

Ervaringen

“Alize’s persoonlijke en treffende verhaal raakt iedereen door de diepgang en de gevoelens die daarbij een indringende rol spelen. Boekenwijsheid is één en deze gekleurde en levende persoonlijke beelden zijn twee. De combinatie is goud waard”.

– dr. Pauline A.H. Hörmann, docent en trainer, Universiteit Utrecht, Departement Bestuurs- en Organisatiewetenschap

“Alize’s lezing is bevrijdend voor mensen met twee culturen! Het geeft ze herkenning: het is niet raar dat ik me anders voel. Ze maakt mensen ervan bewust dat ze een mix zijn van twee culturen. Dat maakt ze sterker! En ze vertelt het ook nog helder en in eenvoudige woorden”.

– 
Zennu Haile-Michael, trainer interculturele communicatie, Keer Communicatie

“Alize reflecteert op een bijzonder indrukwekkende manier op haar levensverhaal. Daarbij weet ze de spanning die het leven tussen culturen met zich meebrengt op zo’n manier aan te wijzen, dat het veel herkenning oproept bij haar luisteraars”.

– Joselyn Hengelaar, als studentenwerker betrokken op internationale studenten

“Je lezing raakte me. Naast dat je een hele boeiende analyse geeft over de rol van cultuur in familiegeschiedenis, herkende ik ook veel van de dingen die je beschrijft die te maken hebben met opgroeien in meerdere culturen. Ik heb me in mijn jeugd zo vaak moeten aanpassen doordat we vaak verhuisden, dat ik vaak niet goed weet wat ik zelf wil. Je verhaal hielp me te zien, dat het niet aan mij ligt dat ik me zo voel en dat ik soms niet de sociale vaardigheden heb die hier in de maatschappij verwacht worden. Dit helpt me milder naar mijzelf zijn.”


– Emma, als kind van expats opgegroeid in diverse buitenlanden

“Ik begrijp mijn familie weer beter na je lezing, ze zijn ontschuldigd”. 

R., kleinkind van Indiëganger, 74 jaar in Nederland, tussentijds in buitenland

Contact 

Als je contact wil opnemen dan kun je me mailen, bellen of met onderstaand formulier een bericht sturen.