Je anders voelen: onontkoombaar als je verhuist naar een ander land. Voor Petra is het gesneden koek: sinds haar studententijd verhuisde ze 6 keer. We praten over haar beleving van zich anders voelen. Het levert haar een nieuw inzicht op. Lees meer over deze vaak onderbelichte kant van leven tussen culturen.

Keerzijden bij avontuur
Andere culturen boeiden haar van jongs af aan. Zelfs haar studiekeus werd erdoor bepaald. Een deel van haar studie volgde ze in de VS. Er volgden 5 andere verhuizingen, 4 keer intercontinentaal. Avonturen waar ze zelf voor koos. Maar al die verhuizingen kunnen ook keerzijden hebben. Je anders voelen is daar een van.

Anders zijn is negatief
Ze hoort er vaak over van mensen die in hetzelfde schuitje zitten als zij: verhuizers, ‘import’. Over hoe ze zich anders voelen dan de mensen om zich heen. Bijvoorbeeld in terughoudendheid of juist andersom in directheid. Wat Petra opvalt hierin, is dat mensen dit verschil als negatief ervaren.

Anders zijn is leuk
En hoe is dat voor haarzelf? Als ik haar een gedicht laat lezen, komen de woorden de ‘melancholie van anders zijn’ bij haar op. Van haar ‘anders zijn’ is ze zich terdege bewust. Wat ze zich al lezend realiseert, is dat dat iets positiefs is voor haar. Leuk zelfs!

Helpende factoren
Al pratend mijmert ze over hoe dat komt. Alleen maar gewoond hebben in Westerse landen? Het feit dat andere mensen weten dat ze niet ‘van daar’ is, waardoor ze anders mág zijn? Als volwassene verhuisd zijn? Ja, dat zal zeker effect hebben, maar dit geldt ook voor veel andere ‘verhuizers’, die ‘anders zijn’ wél als negatief ervaren…

Eerdere ervaringen
We pellen haar verhaal verder af. Uiteindelijk komen we uit op eerdere ervaringen. ‘Anders zijn’ begon niet pas met de verhuizingen. Het gevoel van ‘anders zijn’ is veel ouder. Ze komt uit op haar jeugd. Eigenlijk is het daar al begonnen.

Zelfvertrouwen
‘Ik groeide op als gelovige tiener, waardoor ik bepaalde keuzen maakte die afweken. Ook was mijn moeder anders: ‘excentriek’. Mij heeft ze altijd bevestigd in wie ik ben en wat ik kan. Ik kreeg zelfvertrouwen mee. Wat ik toen ontdekte was: je kunt erbij horen zónder dat je exact hetzelfde bent’.

Je kunt erbij horen zonder dag je exact hetzelfde bent.

Training
Petra krijgt meer zicht op haar leven tussen culturen. Ze ziet dat ze als het ware is ‘getraind’ in ‘anders durven zijn’. Hierdoor kan ze bij zichzelf blijven in haar ‘tournee’ door landen, ondanks alle aanpassingen die dit ook van haar vraagt. Ja, kan ze zelfs genieten van de verschillen en het ‘anders zijn’.

Mens achter de migrant
Leven met ‘anders zijn’ gaat verder dan omgaan met cultuurverschillen: dat is wat Petra’s verhaal ons laat zien. Het heeft alles te maken met wie jij bent als persoon. Het confronteert je met wie je bent op een diepere laag. Het vraagt lef daarbij stil te staan.

En jij?
Wat leeft er bij jou op die diepere laag? Mogelijk vind jij ‘anders zijn’ lastig en heb je niet zo een training gehad als Petra. Dan heb ik goed nieuws: op die diepere laag kun je je alsnog trainen en ontwikkelen. Hierdoor is er winst te behalen voor je. Mogelijk blijven er situaties waarin je moet zoeken, maar dat je je sterker kunt gaan voelen in ‘anders zijn’, is zeker!

Zou je ’s met me willen praten over hoe het voor jou is om je ‘anders’ te voelen en hoe je hierin meer zelfvertrouwen kunt ontwikkelen? Ik bied je een gratis skypegesprek aan van 30 minuten. Interesse? Laat het me weten: info@inbetweencounselling.nl.