“Soms ben ik verward over mijn etnische identiteit”. Uit een rijtje stellingen koos een jonge vrouw deze om over te praten. “Zo heb ik me ik gisteren nog gevoeld. Ik wist niet waar ik nou bij hoorde”. ‘Belonging’ en thuis: terugkerende thema’s bij mijn cliënten. Zó’n lastige vraag… Wat zou er aan de hand zijn geweest? En wat zou ze gedaan hebben om ervoor te zorgen dat dit gisteren nog speelde, maar nu niet meer? Laten we samen in het verhaal van deze jonge vrouw duiken, want ik weet bijna zeker dat de dingen waar ze tegenaan liep, en de les die ze daardoor leerde, ook voor jou essentieel kunnen zijn om krachtig te leven met meerdere culturen.

Ze had een dipje, zo begon haar verhaal. En wie overkomt dat nu niet af en toe. Zo is het leven nou eenmaal, toch? Voor in betweeners is het opletten. Zo’n dipje kan namelijk iets extra’s hebben: het kan raken aan je in between-leven. Vaker hoor ik dat het, als je in een ander land woont, lastiger is om terug te veren. Om uit de put te klimmen. Nederland krijgt dan de schuld, of er ontstaat minstens negativiteit over Nederland.

Terug naar de jonge vrouw. Gisteren merkte ze dat uit haar ritme was. Ze stelde routinezaken uit, ze had geen zin in dingen. Haar normale gevoel, dat best okay was, was ze kwijt. In een poging dit te doorbreken, legde ze contact met een Nederlandse kennis. Helaas: ze voelde de connectie niet. Ze polste bij zichzelf of ze terug wilde naar eigen land. Nee, dat voelde ook niet goed. Verdwaald: dat is hoe ze zich voelde. Tja… wat nu?

Ze besloot even op de bank te gaan liggen om wat te ontspannen en ging bij zichzelf te rade wat er aan de hand was. Geleidelijk draaide ze de film terug. Ze zag dat er een paar lastige dingen waren gebeurd en dat ze een paar belletjes aan het uitstellen was. Bellen voelt altijd als een hobbel: “Kom ik wel genoeg uit mijn woorden en kan ik genoeg to de point komen in het Nederlands?” Gek genoeg geeft dit inkijkje haar een gevoel van ruimte. Innerlijk gaat de deksel eraf en voelt ze opluchting. Ze gunt zichzelf een pauze. De pauze van ‘nog niet hoeven’. Omdat ze dat blijkbaar nodig heeft.

Geleidelijk gaat ze zich weer beter voelen. Ze doet zelfs de belletjes, zonder te hoge eisen aan zichzelf te stellen. Met het hervinden van zichzelf, voelt ze dat ook haar gevoel van connectie weer terug is, zowel naar Nederland als naar haar eigen land.

Hoe anders zou eerder haar reactie zijn geweest: “Ik haat Nederland. Ik ben nog steeds buitenlander, terwijl ik mijn best doe. Ik wil terug!” Ja, leven in een ander land en bellen vindt ze nog steeds lastig. Maar ze heeft een belangrijke les geleerd die ze nu in het achterhoofd houdt: ze is minder streng voor zichzelf dan voorheen. Ze mag zich zo voelen en gunt zichzelf even een pauze om op adem te komen. Door deze liefdevolle aanpak blijkt ze haar leven weer te kunnen hervatten daar waar ze gebleven was.

puzzle-1721271_1920 (003)

De vraag was groot, het antwoord was veel dichterbij huis dan gedacht. De deksel zat er gisteren even op van binnen. Dit was de missing link. Leven in een ander land heeft óók te maken met hoe je met jezelf omgaat. Wat je van binnen met jezelf doet, blijkt effect te hebben op je relaties. En op de route naar je steeds meer thuis voelen daar waar je woont.

En? Is het verhaal van deze jonge vrouw herkenbaar voor je? Ik wil je helpen om niet het slachtoffer te zijn van je verbondenheid met meerdere culturen, maar er juist kracht uit te putten. Dat betekent wel dat het belangrijk is om de feiten onder ogen te zien. Soms vergeten we even dat leven in een ander land niet niks is. Dan vinden we dat we niet snel genoeg gaan. Balen we ervan dat we op problemen stuiten, waarvan we dachten dat we daar nu wel voorbij zouden zijn. Maar let op! Jezelf iets kwalijk nemen kan ervoor zorgen dat er ook een muurtje tussen jou en het probleem komt te staan. Pas dan de les die deze jonge vrouw leerde toe. Connecten met jezelf, helpt je om weer beter te connecten met je omgeving. En dan kun je de uitdagingen die op je pad komen weer veel beter aan.

Behoefte aan een steuntje in de rug hierbij? Ik bied je een gesprek aan via Skype: 30 minuten, gratis en zonder verplichtingen. Wil je van dit aanbod gebruik maken? Mail of bel me dan: info@inbetweencounselling.nl of 06 – 21 676 787. Je bent welkom!